Gazon

Wilt u een mooi groen en fris gazon in uw tuin? Dat is geen gek idee, want het oogt niet alleen mooi, maar is ook nog heerlijk aan uw voeten! Bij de aanleg van een gazon zijn er uiteraard een aantal zaken waar u over na moet denken en wij helpen u hier graag bij!


Welke soorten gazon zijn er om uit te kiezen?

Een stuk gras in de tuin is heerlijk, maar het is wel van belang dat u kiest voor een grassoort die bij u past.

 • Speelgazon: ideaal voor kinderen en dit gras kan wel tegen een stootje
 • Siergazon: deze grassoort heeft een meer decoratieve waarde en is iets meer kwetsbaar
 • Sportgazon: de sterkste soort van de drie en deze is bestand tegen intensief gebruik

Bij het besluit voor een stuk gras in uw tuin, bent u er nog niet. Nu is er nog de keuze tussen graszoden of graszaad. Beide hebben zo zijn voordelen, dus deze zetten wij graag voor u op een rij, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.


7 Voordelen van graszoden

 1. Direct resultaat
  Binnen een paar uur tijd heeft u al resultaat! Gras wat ingezaaid is heeft een aantal weken nodig om uit te groeien tot een volle en sterke grasmat. Wilt u dus op korte termijn uw tuin aanpassen, dan zijn graszoden de juiste keuze voor u!

 2. Hele jaar door leggen
  Graszaad kan niet het hele jaar door gezaaid worden. Graszoden gelukkig wel! Is de periode er niet naar om te zaaien (eind oktober tot half april en halfjuni tot half augustus), dan kunt u wel gewoon graszoden leggen.

 3. Geen last van vogels die het gazon aantasten
  Bij het zaaien van gras, kan het voorkomen dat de vogels lekker gaan smikkelen van de zaden. Dit kan betekenen dat uw grasmat wellicht hier en daar wat dunnere of kale plekken kan bevatten. Bij graszoden zijn er geen zaden in het spel en is dit risico dus niet aan de orde. 

 4. Wind is geen probleem
  Bij het kiezen voor graszaad kan de wind hiermee aan de haal gaan. Graszoden zijn natuurlijk matten, dus de weersomstandigheden zijn bij het leggen ervan niet van belang. In dit geval is de keuze voor graszoden dus een flexibele keuze.

 5. Minder kans op onkruid
  Bij de aanleg van graszoden heeft onkruid minder kans.Dit scheelt dus op de langere termijn werk!

 6. Strakke randen van het gazon
  Heeft u gekozen voor graszoden, dan hoeft u de zoden alleen maar in een strakke lijn te leggen om zo de randen ook strak te krijgen. Bij het zaaien van gras is dit een grotere uitdaging en kost dit meer moeite om recht en strak te krijgen.

 7. Voordelig
  Graszoden lijken misschien prijzig, maar dat valt reuze mee. Kom gerust eens bij ons langs of neem even contact op om de huidige prijzen te weten te komen.


6 Voordelen van graszaad

 1. Zaaien is goedkoper
  Ondanks dat graszoden niet erg duur zijn is de keuze voor graszaad de goedkoopste mogelijkheid. Vaak is dit een fractie van het bedrag!
 2. Graszaad is langer houdbaar
  Graszoden zijn in koele temperaturen enkele dagen houdbaar en graszaad na opening van de verpakking zelfs een jaar. Graszoden moeten dus direct gelegd worden en graszaad kunt u zaaien wanneer het u uitkomt.
 3. Het zaaien is lichter werk dan graszoden leggen
  Graszoden zijn een stuk zwaarder dan een pak graszaad. Het leggen van de zoden is dus logischerwijs ook een zwaardere taak dan het strooien van zaad. Heeft u dus bepaalde lichamelijke klachten, dan zal graszaad voor u de juiste keuze kunnen zijn.
 4. Er is minder materiaal nodig
  De zware materialen die nodig zijn voor de aanleg van graszoden zijn overbodig bij het zaaien van graszaad. Geen transport, geen kruiwagens of walsen. De keuze voor graszaad is dus naast milieuvriendelijker ook gemakkelijker, omdat er minder materialen nodig zijn.
 5. Gazon in betere conditie
  Het zaaien van gras is de beste keuze voor een sterke grasmat. Het zaad mengt zich direct in uw bodemstructuur, terwijl graszoden wellicht gekweekt kunnen zijn op een andere grondsoort dan degene in uw tuin. Dit kan in een later stadium zorgen voor schimmels door de cultuurverschillen.
 6. Langere levensduur
  Een ingezaaid gazon is jonger en heeft een langere levensduur. Bij graszoden zijn deze al gegroeid, waardoor de levensduur verkort wordt. Er komt een moment dat u een nieuw gazon moet aanleggen en bij de keuze voor graszaad stelt u deze keuze zo lang mogelijk uit.


Gazon onderhoud

Met alleen de keuze voor grassoort en graszoden of graszaad bent u er nog niet. Uw gazon moet natuurlijk ook goed onderhouden worden. U dient het gazon regelmatig te mesten, indien nodig kalk te strooien, verticuteren en in het voorjaar de mossen en onkruid te verwijderen. Ook zijn er speciale tuingereedschappen nodig en laat u bijvoorbeeld ook goed informeren over de juiste grasmaaimachine die past bij uw tuin.

In ons tuincentrum in Den Haag vindt u tal van gazon gerelateerde producten: grasmaaiers, handmatige grasscharen of grasscharen op accu, grastrimmers, verticuteermachines, strooiwagens en meer. Onze experts staan voor u klaar om u te adviseren bij de juiste mogelijkheden voor uw tuin.

Graag tot ziens in ons tuincentrum, dé graszoden specialist van Den Haag met alles voor een mooi gazon!