Gazon

Wilt u een mooi groen en fris gazon in uw tuin? Dat is geen gek idee, want het oogt niet alleen mooi, maar is ook nog heerlijk aan uw voeten! Bij de aanleg van een gazon zijn er uiteraard een aantal zaken waar u over na moet denken en wij helpen u hier graag bij!


Welke soorten gazon zijn er om uit te kiezen?

Een stuk gras in de tuin is heerlijk, maar het is wel van belang dat u kiest voor een grassoort die bij u past.

 • Speelgazon: ideaal voor kinderen en dit gras kan wel tegen een stootje
 • Siergazon: deze grassoort heeft een meer decoratieve waarde en is iets meer kwetsbaar
 • Sportgazon: de sterkste soort van de drie en deze is bestand tegen intensief gebruik


6 Voordelen van graszaad

 1. Zaaien is goedkoper
  Ondanks dat graszoden niet erg duur zijn is de keuze voor graszaad de goedkoopste mogelijkheid. Vaak is dit een fractie van het bedrag!
 2. Graszaad is langer houdbaar
  Graszoden zijn in koele temperaturen enkele dagen houdbaar en graszaad na opening van de verpakking zelfs een jaar. Graszoden moeten dus direct gelegd worden en graszaad kunt u zaaien wanneer het u uitkomt.
 3. Het zaaien is lichter werk dan graszoden leggen
  Graszoden zijn een stuk zwaarder dan een pak graszaad. Het leggen van de zoden is dus logischerwijs ook een zwaardere taak dan het strooien van zaad. Heeft u dus bepaalde lichamelijke klachten, dan zal graszaad voor u de juiste keuze kunnen zijn.
 4. Er is minder materiaal nodig
  De zware materialen die nodig zijn voor de aanleg van graszoden zijn overbodig bij het zaaien van graszaad. Geen transport, geen kruiwagens of walsen. De keuze voor graszaad is dus naast milieuvriendelijker ook gemakkelijker, omdat er minder materialen nodig zijn.
 5. Gazon in betere conditie
  Het zaaien van gras is de beste keuze voor een sterke grasmat. Het zaad mengt zich direct in uw bodemstructuur, terwijl graszoden wellicht gekweekt kunnen zijn op een andere grondsoort dan degene in uw tuin. Dit kan in een later stadium zorgen voor schimmels door de cultuurverschillen.
 6. Langere levensduur
  Een ingezaaid gazon is jonger en heeft een langere levensduur. Bij graszoden zijn deze al gegroeid, waardoor de levensduur verkort wordt. Er komt een moment dat u een nieuw gazon moet aanleggen en bij de keuze voor graszaad stelt u deze keuze zo lang mogelijk uit.


Gazon onderhoud

Met alleen de keuze voor grassoort en graszoden of graszaad bent u er nog niet. Uw gazon moet natuurlijk ook goed onderhouden worden. U dient het gazon regelmatig te mesten, indien nodig kalk te strooien, verticuteren en in het voorjaar de mossen en onkruid te verwijderen. Ook zijn er speciale tuingereedschappen nodig en laat u bijvoorbeeld ook goed informeren over de juiste grasmaaimachine die past bij uw tuin.

In ons tuincentrum in Den Haag vindt u tal van gazon gerelateerde producten: grasmaaiers, handmatige grasscharen of grasscharen op accu, grastrimmers, verticuteermachines, strooiwagens en meer. Onze experts staan voor u klaar om u te adviseren bij de juiste mogelijkheden voor uw tuin.

Graag tot ziens in ons tuincentrum, dé gazon specialist van Den Haag met alles voor een mooi gazon!