Graszaad

Met graszaad zaait u zelf met gemak een mooie en strakke grasmat. Voor u het weet kunt u heerlijk op uw eigen gras picknicken of rennen de kinderen of kleinkinderen spelend rond. Met onze tips heeft u binnenkort een grasmat zo strak als een voetbalveld!


Gras zaaien in 6 stappen


1. Timing


De beste periode om gras te zaaien is het voorjaar van half april tot half juni en in de nazomer van half augustus tot eind oktober. In deze periode is de temperatuur perfect voor een goede kieming. Als u dan ook nog een vochtige periode heeft met veel regenbuien, dan is dat helemaal een schot in de roos! U kunt bij droog weer natuurlijk zelf een handje helpen, door de tuinslang erbij te pakken.
 


2. Soorten graszaad


U kunt kiezen voor een siergazon met een meer decoratieve functie, een speelgazon, wat speciaal ontwikkeld is voor intensiever gebruik of natuurlijk een sportgazon voor zeer intensief gebruik. Kijk goed wat het beste bij uw situatie past, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.


3. Benodigdheden gras zaaien
 

  • 3 kg graszaad per 100m²

  • Meststoffen: bv. gedroogde koemestkorrels

  • Spade: om de grond om te spitten

  • Frees: om de grond fijn te malen en meststoffen te mengen

  • Gazonrol: om de grond goed aan te drukken

  • Grashark: om de grond effen te leggen en om het graszaad in te werken 

  • Strooiwagen: om meststoffen te strooien en tevens het zaad op regelmatige afstand te zaaien

Alle bovenstaande producten zijn uiteraard bij ons in het tuincentrum verkrijgbaar!
 

4. Voorbereiding grond


Een mooi gazon valt of staat met een goede voorbereiding. Op de plek waar het gazon komt mag alle begroeiing, wortels en niet verteerbaar materiaal weggehaald worden. Vervolgens mag het perceel met een spade diep omgespit worden. Nu komt de mest aan de beurt en met behulp van een meststofwagen kunt u gemakkelijk en evenredig de mest over het omgespitte veld strooien. Vervolgens wordt de grond fijn gemaakt en de meststoffen erdoorheen vermengd. Dit kunt u prima doen met bijvoorbeeld een frees. Nu mag de grond goed aangedrukt worden met een gazonrol. Is deze stap voltooid, dan kunt u met de grashark de grond te vereffenen. Tegelijkertijd kunnen hiermee stenen en eventuele aardkluiten verwijderd worden.
 


5. Zaaien


Per 100 m² kunt u 3 kg graszaad gebruiken. Het zaaien kan uit de losse pols (let op de wind) of natuurlijk met een strooiwagen. Het is van belang om éénmaal in de lengte en vervolgens éénmaal in de breedte te zaaien voor het beste resultaat. Klaar met zaaien? Dan komt de grashark weer van pas. Dit keer om om het zaad 1,5 cm diep in de grond te krijgen. Doe dit ook weer in de lengte en de breedte. Na de kieming kunt u nogmaals rollen.
 


6. Let op!


Bij droog weer is het van belang om het graszaad vochtig te houden om het zo goed te laten kiemen. Bij de eerste maaibeurt mag de machine worden afgesteld op de hoogste stand, om zo het gras zich goed te laten ontwikkelen en het hartje intact te houden.


Gras zaaien voor iedereen


Zo ziet u maar, gras zaaien kan iedereen! Graszoden leggen is een snelle manier om een mooi stuk gras in de tuin te hebben liggen, maar als u iets meer tijd heeft en het leuk vind om in de tuin bezig te zijn, dan is zelf gras zaaien ook een fluitje van een cent!


Gras zaaien Den Haag


Wilt u graag een frisse grasmat en woont u in de regio Den Haag? Dan bent u bij Tuincentrum Nieuw Hanenburg aan het juiste adres voor alle benodigdheden én advies van onze experts! Zij staan ten allen tijden voor u klaar met het beste advies voor uw situatie. Zo bent u altijd goed voorbereid om het beste resultaat te krijgen! U bent van harte welkom!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon