Sedum groendak

Wat is Sedum?

Sedum behoort tot de familie van vetplanten en wordt de laatste jaren ook vaak gebruikt als dakbedekking. Vetplanten zijn hier goede keuze voor een groen dak, omdat ze tegen langdurige warmte en droogte kunnen én ze kunnen daarnaast ook goed grote hoeveelheden water verwerken. Ze nemen namelijk ook vocht op met hun bladeren, waardoor ze meer water aankunnen ten opzichte van groen wat niet tot een vetplanten familie behoort. Een groendak is niet alleen een mooi gezicht, maar ook nog eens duurzaam!

13 voordelen van een groendak (sedum)

Groene daken zijn de laatste jaren erg in opkomst en dat is niet zo gek. Er zitten namelijk vele voordelen aan! Waar je kunt kiezen voor een groen dak, bestaande uit struiken, gras en bomen (dit noemen we een intensief groendak), is het voor particulieren vaak meer logisch te kiezen voor een groendak van sedum. Dit noemen we een extensief groendak, waarbij er vooral gewerkt wordt met sedum, mossen en kruiden.
 

 

1. Snel en makkelijk resultaat

Sedummatten zijn ideaal en kunnen compleet geleverd worden. Hierdoor is het gemakkelijk te plaatsen en met een bedekkingsgraad van 95% heb je direct resultaat!
 

2. Milieuvriendelijk

Een groendak is niet alleen erg mooi om te zien, maar het draagt ook enorm bij aan een beter milieu! Sedum daken verbeteren namelijk de luchtkwaliteit, ze verlagen de omgevingstemperatuur, werken isolerend én dragen bij aan de biodiversiteit! Als je dus een groene keuze wilt maken, dan is een groendak met sedum een interessante optie!
 


 

3. Uniek en stijlvol

Vooral in bebouwde omgeving, kan extra groen een mooi alternatief zijn om de natuur dichterbij te halen, naast de overige beplanting. Een groene omgeving is rustgevend en werkt stressverlagend. Het ziet er prachtig uit en de levendigheid van de insecten die erop afkomen is extra gezellig!

4. Makkelijk in onderhoud

Een groendak met sedum vergt weinig onderhoud en als het goed wordt bijgehouden, dan is het een fluitje van een cent. Tweemaal per jaar moet er even wat onkruid verwijderd worden en eens per jaar kan dan gelijk het afgevallen blad verwijderd worden. Er kan af en toe wat extra voeding gegeven worden, speciaal voor sedum en mocht het echt extreem lang erg heet zijn, dan kun je altijd de tuinslang even zijn werk laten doen. Het lijkt misschien meer onderhoud ten opzichte van een standaard dak, maar de voordelen wegen niet op tegen dit kleine beetje onderhoud (wat je ook altijd kunt laten doen uiteraard).


5. Kan veel regenwater aan

Met een mooi woord heet dit waterretentie. Dit houdt in dat het riool niet direct met al het water belast wordt, omdat de planten een deel van het water absorberen en filteren. Het water wordt hierdoor langzamer afgevoerd het riool in , waardoor de druk daarop verminderd.

6. Gedijt goed in hitte en droogte

Vetplanten kunnen natuurlijk erg goed tegen droogte en warmte, waardoor het een goede optie is voor een dak. Wel heeft het wat onderhoud nodig een paar keer per jaar, om het in een topconditie te houden. Dit onderhoud blijft bij wat onkruid weghalen en wat water geven bij extreme en lange droogte, dus dat is aardig te overzien als het afgewogen wordt tegen de andere voordelen.

 

 


7. Levensduur van het dak wordt verlengd
 

Je had er wellicht niet direct aan gedacht, maar een groen dak biedt bescherming aan grote temperatuurwisselingen én tegen andere weersomstandigheden. Een grote stortbui kan aardig wat druk zetten op een dak! Een groendak van sedum biedt een goede bescherming, waardoor de levensduur langer wordt. Wist je dat sedum de levensduur van je dak tot wel 2 a 3 keer verlengd?

8. Koelend in de zomer

Het zonlicht komt niet meer direct op het dak terecht, maar op de vetplanten, waardoor het verkoelend werkt. Temperatuurverschillen worden door sedum sterk gereduceerd, waardoor je daar direct plezier van hebt (als je dit bijvoorbeeld op een aanbouw aan je huis plaatst).
 

 


9. Houdt warmte vast in de winter


In de koude winters zorgt de sedum voor een extra laag isolatie, waardoor warmte beter vastgehouden wordt. Het biedt dus in de zomer én in de winter voordelen!

10. Goede vorm van geluidsisolatie

De extra laag op het dak werkt overigens niet alleen verkoelend en warmte vasthoudend, maar het houdt ook geluiden beter buiten de deur. De extra laag werkt dempend, waar jij dan weer extra profijt van hebt!

11. Deels gesubsidieerd door de overheid

Er zijn zoveel voordelen aan verbonden, dat ook de overheid groene daken stimuleert door subsidies te verlenen. Zo wordt een groendak met sedum nog voordeliger! De moeite waard dus om even te kijken wat er in jouw gemeente voor mogelijkheden zijn! Dit kun je opzoeken via: 

https://groenesubsidiewijzer.verbeterjehuis.nl/groenesubsidiewijzer/

12. Positieve werking op de biodiversiteit

Een groendak kan bijdragen aan de verhoging van de verscheidenheid van plant- en diersoorten en biedt ruimte aan zeldzame insectensoorten. Een sedumdak is een goede voedselvoorziening voor nuttige insecten. Sedum is namelijk een drachtplant voor bijen en vlinders, omdat het nectar en stuifmeel biedt. Deze insecten trekken weer verschillende soorten vogels aan. Kortom: meer blije dieren en meer leven in de brouwerij!

13. Natuurlijke zuivering van de lucht

Alle planten zorgen ervoor dat de CO2 wordt omgezet naar zuurstof en zo ook een groendak met sedum. Hoe meer groen in de omgeving hoe beter voor een heerlijk zuivere lucht. We kunnen niet zonder!

 

Waar kan ik een sedum dak plaatsen?

Een keuze die vaak gemaakt wordt in Nederland is het groene dak te plaatsen op een schuurtje, overkapping of uitbouw. Zo heb je direct een mooi aangezicht in de tuin én kun je gebruik maken van de vele voordelen. Iedere vierkante meter draagt bij aan een groener Nederland en een groene omgeving heeft niet alleen een positieve uitwerking op de dieren, maar ook op mensen!

Een groen dak met Sedum

Je kunt voor een sedum dak kiezen als:

- Je een plat dak hebt
- Als je een dak hebt wat tot maximaal 35% schuin loopt
​- Als je dak stevig genoeg is om tot 100 kg per m2 te kunnen dragen

Is het dak wat je in gedachten hebt schuiner dan deze 35%? Dan is een groendak nog steeds mogelijk, maar kun je geen gebruik maken van de sedummatten. Er is dan een andere constructie nodig, zoals bijvoorbeeld sedumcassettes.

In 4 stappen een sedum dak aanleggen

Je kunt deze klus zelf klaren als je erg handig bent, maar je kunt het natuurlijk ook professioneel laten plaatsen. Mocht je het zelf willen doen, volg dan onze 4 stappen.

Benodigheden:

  • Sedummatten
  • Bladvanger
  • Bezem
  • Mes
  • Grind

1. Ondergrond en voorbereiding
Zorg dat de ondergrond goed schoon geveegd is en dat je een bladvanger in de waterafvoer plaatst. Zo voorkom je verstoppingen door afgevallen bladeren in het najaar.


2. Watervaste folie
Je start altijd met een onderlaag van watervaste folie. Dit is ter bescherming van je huidige dakbedekking.

3. Drainage mat
Bovenop de folie komen drainage matten. Deze zorgen voor de afvoer van overtollige water naar de afvoerpunten.

4. Sedummatten plaatsen

Je plaatst de matten als ze vrij droog zijn, omdat ze dan ook tegelijk een stuk lichter en dus handzamer zijn. Ze zijn gemakkelijk op maat te snijden met een mes, mocht je bij de randen niet goed uitkomen. Je kunt de matten vastzetten met borgpennen o schuiven te voorkomen.

5. Grind afwerking
Je kunt een rand om de sedum vrijlaten en dit afwerken met grind. Hiermee zorg je voor een geoptimaliseerde waterafvoer.

 


Groen dak verzorgen

Hoe mooi en praktisch een sedumdak ook is, er hoort wel minimaal onderhoud bij. Maak je geen zorgen dat je op de matten loopt, hier zijn ze zo’n enkele keer wel tegen bestand.

1. Dakinspectie

Inspecteer het Sedumdak minimaal 2 keer per jaar op ingewaaide onkruiden en verwijder deze ongewenste begroeiing handmatig. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar en het najaar. Wij raden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen af ter bescherming van de biodiversiteit. Controleer daarnaast of het afvoersysteem nog functioneert. Verwijder eventueel ingewaaid blad.

2. Bemesting

Een extensief groendak dient 2 keer per jaar voorzien te worden van bemesting. De beste periode voor het bemesten van uw Sedumdak is eind april en begin september. De bemesting zorgt voor een gelijkmatige voorziening van voedingsstoffen, wat resulteert in gezonde en sterke beplanting.3. Bewatering

Een goed geworteld sedumdak vereist geen extra water. Alleen onder zeer droge omstandigheden is het noodzakelijk om het groendak van water te voorzien.

Een sedum groendak in jouw tuin?

Wij van Tuincentrum Nieuw Hanenburg in Den Haag hebben ook sedummatten voor jouw groene dak beschikbaar. We hebben ze echter niet constant op voorraad in het tuincentrum, dus mocht je hiernaar op zoek zijn, dan adviseren wij je om eerst even contact met ons op te nemen, zodat we de maten kunnen bespreken en het voor je kunnen bestellen. We zijn bereikbaar op 070 360 5292! We helpen je graag!

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten Den Haag