Zaden

Ben je een beginneling met zaden? Ga dan niet lukraak strooien en wel zien wat er gebeurt. Als je met zaden aan de slag wilt gaan, dan is het fijn om een plan te hebben. Geen idee waar of hoe te beginnen? Wij wel!

Een moestuin stap voor stap

1. Ruimte en doel

Bepaal de ruimte die je wilt gebruiken voor de zaden. Hoeveel ruimte heb je eigenlijk en wat wil je hierop gaan zaaien? Dit zijn goede vragen om eerst mee te starten. Voor wat verwildering in de tuin is het leuk om speels tussendoor op wat lege plekken wat zaden te planten, maar wil je een moestuin beginnen, dan heb je een plan nodig. Een lichte en zonnige plek uit de wind is ideaal voor een moestuin. 

2. Plan maken

Verschillende zaden moeten ook op verschillende afstand en diepte geplant worden. Daarom is het van belang om een plattegrond te maken van de oppervlakte die je wilt gaan vullen. Pompoen neemt bijvoorbeeld veel meer ruimte in dan wortel. Bepaal eerst welke soorten groente en / of kruiden je zou willen zaaien. Het is verstandig om in vlakken of rijen te zaaien, zodat je weet wat er waar op zal gaan komen. 

3. Voorbereidingen

Is het stukje grond wat je in gedachten hebt al helemaal onkruidvrij? Een goede voorbereiding is het halve werk natuurlijk! Zorg dat alle begroeiing verwijderd is en woel de grond lekker om. Kom je wortels tegen of resten ervan? Haal deze ook gelijk weg, om te voorkomen dat er nieuwe begroeiing ontstaat die je liever niet hebt. Voor een goede start is het verstandig om wat speciale moestuin grond te storten. Zo hebben deze zaden voldoende voeding om uit te groeien tot sterke planten!

4. Zaden kiemen

Sommige zaden kun je het beste binnenshuis kiemen, zodat ze sterk genoeg zijn om later naar buiten te verhuizen. Deze verhuizing gebeurt meestal in mei, omdat er dan echt geen kans meer is op nachtvorst. Kiemen, hoe doe je dat eigenlijk? Met kiemen help je de zaden een handje, door ze in de grond, lekker achter het raam een goede start te geven en ze daar te laten groeien tot kleine plantjes. Als je de zaden voordat je ze binnen in het potje stopt eerst 24 uur laat weken in het water, krijgen ze een extra kickstart. Hiermee ben je een stukje sneller dan als je ze buiten had geplant én de kleine plantjes hebben meer kracht en dus meer kans m buiten te te groeien tot gezonde planten. Verzorg ze goed met daglicht en water. Kijk voor de precieze verzorging op de verpakking of vraag het ons als je in de winkel op bezoek bent. We adviseren je graag.

5. Zaaien maar!

Even het plan écht tot uitvoering brengen door de sterkere zaden buiten in de grond te planten en op het juiste moment daar de voorgekiemde plantjes aan toe te voegen. Let je goed op de zaaidiepte? Deze is gemiddeld 2 maal de diepte van de afmeting van het zaadje. Je kunt natuurlijk lijnen trekken om de zaden zo recht te planten met een lat of je kunt een touw spannen. Zaai je niet te dicht op elkaar? Anders zitten ze elkaar straks in de weg. Misschien vind je het handig om bordjes neer te zetten, zodat je precies weet wat je waar ook alweer geplant hebt. Geef ze direct wat water, zodat ze zich snel thuis zullen voelen.

Makkelijke groenten en kruiden

Ben je een beginneling, dan is het natuurlijk wel leuk als je een soort zekerheid van slagen hebt. Geen probleem natuurlijk, want sommige groenten en kruiden zijn nu eenmaal iets gemakkelijker te groeien dan anderen. Wij zetten ze graag voor je op een rij!

Groenten:

  • Aardappelen
  • Bietjes
  • Courgette
  • Erwten
  • Komkommer
  • Lente ui
  • Paprika
  • Pepertjes
  • Pompoen
  • Prei
  • Radijs
  • Sla
  • Sperziebonen
  • Tomaat
  • Wortel

Kruiden:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Dragon
  • Kervel
  • Laurier
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Tijm

Fijne buren

Wist je dat er ook gewassen zijn die extra goed groeien in elkaars gezelschap? Dat is natuurlijk goed om te weten! Hier kun je rekening mee houden met de indeling van de moestuin.

  • Radijs met sla of komkommer
  • Wortel met ui, prei of rozemarijn
  • Tomaten met bieslook, uien of peterselie
  • Spinazie met aardbeien
  • Aubergines met bonen

Ongedierte natuurlijk bestrijden

Waar lekkers is ligt natuurlijk ook ongedierte op de loer. Als je zo hard je best doet voor een mooie moestuin, dan wil je niet dat de slakken zich vol eten aan je verse sla! Overal is een natuurlijke oplossing voor en wij helpen je uiteraard graag. 

Aaltjes

Heb je knolgewassen staan, bleekselerij, bonen of sla? Zet er wat Afrikaantjes bij en je hoeft je geen zorgen te maken over aaltjes.

Mieren

Zie je de mieren in grote optochten rond je moestuin struinen? Dan is het tijd om wat Goudsbloem in te zetten! De mieren marcheren dan zonder problemen de andere kant op!

Bladluizen

Krijg je al jeuk bij het zien van al die bladluizen? Plant vooral veel bloemen tussen je moestuin zaden door! Deze trekken namelijk lieveheersbeestjes, oorwurmen en larven van gaas- en zweefvliegen aan. Ja, die wil je graag ontvangen (en hun larven), want hun favoriete maaltje is….. Bladluis!

Koolvlieg

Hun naam zegt het stiekem al. Koolvliegen zijn gek op kool. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen, maar jij zit niet op ze te wachten. Het antwoord is Kamille! Plant dit naast je kolen en de koolvliegen gaan op zoek naar een ander tuintje!

Duiven

Duiven zijn een slag groter en komen van boven. Daarom zit er helaas niets anders op dan een net te spannen over je moestuin. 

Slakken

Nog een ongewenste gast in de moestuin die veel schade kan aanrichten: de slak! Erg snel zijn ze niet, maar voor je het weet hebben ze zich volgegeten aan je verse bladeren! Ook hier is gelukkig een oplossing voor, namelijk handmatig weghalen, een bierval maken, of een koperband rondom de groente leggen. Daar gaan ze zeker niet overheen! Je kunt het ook met planten oplossen waar slakken niet van houden. Denk bijvoorbeeld aan Rozemarijn, Salie, Vrouwenmantel, Schoenlappersplant of Hosta’s met een hard blad.  

Bloemen en de moestuin

Bloemen zijn perfect voor in de moestuin, want naast het feit dat ze bladluis tegengaan, bestuiven ze ook de bloemen van de gewassen, waardoor je een grotere oogst hebt! Favoriete bloemen voor in de moestuin (met veel nectar en stuifmeel) zijn, Goudsbloem, Papavers, Oost-Indische kers en Komkommerkruid.

Verzorging van de moestuin

Het minst leuke klusje, maar wel erg belangrijk is natuurlijk onkruid verwijderen. Op een droge dag kan het meteen goed uitdrogen en na een regenbui kun je met gemak een klein plantje weer terugzetten (als je per ongeluk een gewas in plaats van onkruid te pakken had). Vergeet ze geen water te geven. In droge periodes is het belangrijk om extra op te letten. Het overtollige water loopt toch weg de grond in, dus liever een keer te vaak dan te weinig. Eenmaal uitgedroogd is het helaas te laat. Is het moestuin seizoen voorbij? Dek dan de bodem goed af met een laag stro of mulch. Zo bescherm je de bodem en is deze in het voorjaar weer picobello verzorgd!

Zaden kopen in Den Haag

Voor het starten van een moestuin, de zaden , het gereedschap en de kennis ben je uiteraard bij stadstuincentrum Nieuw Hanenburg aan het juiste adres! Wij hebben een mooie collectie aan zaden, artikelen om de moestuin perfect mee te starten en te onderhouden. Wij adviseren je graag als je vragen hebt!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bloembollen en zaden