Moestuin

Zelf aan de slag  in de moestuin? In ons tuincentrum vindt u alles voor de eigen moestuin. Kom dan langs in ons gezellige stadstuincentrum in Den Haag, wij bieden diverse zaden, kweekbakken van het merk Nature, kweektafels van Hemert & Co en de bekende "Grow house" en "Grow tables" van Elho.

Moestuinieren een gezonde hobby!

Altijd al gedroomd van een eigen moestuin? Moestuinieren is een gezonde en leuke hobby. Verbouw eigen kruiden, groenten en fruit! Het scheelt ook nog op het boodschappenlijstje voor de supermarkt. Zijn er kleine kinderen in de buurt? Laat ze dan helpen met zaaien, planten en verzorgen. Een top activiteit om de kids bezig te houden in de frisse buitenlucht! Zeg nou zelf, een salade uit eigen tuin, smaakt toch veel lekkerder!

Wat zaaien we op welk moment?

Wat de meeste mensen het meest lastig vinden is het moment waarop je gaat zaaien. Dat is namelijk voor ieder gewas anders. Ook zaai je het ene gewas eerst binnen voor, een andere kan direct buiten de grond in. Met sommige soorten kun je in maart al van start gaan en andere soorten komen in mei pas ter sprake. Zoveel verschillen waardoor mensen het overzicht niet meer zien. Daar hebben wij een oplossing voor! Hiernaast vind je namelijk een uitgebreid overzicht van alle zaden (op alfabet) en wanneer je ze kunt zaaien, wat de beste zaaiafstand is, of je dat zaaien het beste binnen of buiten kunt doen én natuurlijk wanneer je kunt oogsten! Blader rustig door de folder heen en zoek jouw favorieten op. Zo heb je in een mum van tijd een mooie verzameling aan gewenste gewassen en een overzicht van hoe je dit het beste kunt aanpaken bij de hand!

Een moestuin beginnen stap voor stap

Heb je geen idee waar je moet starten met de aanleg van een moestuin, maar zou je het wel graag willen? Geen zorgen, wij helpen je graag een handje mee! Met behulp van wat voorbereiding en ons stappenplan is het een fluitje van een cent!
 

Stap 1: Locatie

Een moestuin gedijt het beste op een plek met zon én schaduw. Alle gewassen hebben namelijk zo hun eigen voorkeur. Start met een vlakke ondergrond. Zo neemt de grond en dus ook de planten het water beter op. Om de wind te omzeilen, zou je kunnen denken aan een groene haag of stukje schutting om een beschutte plek te hebben om te starten.

Stap 2: De bodem

Een goede basis is altijd waar we moeten beginnen. In dit geval betekent dit het onkruid verwijderen en de ondergrond goed omwoelen. De aarde mag niet bevroren óf te vochtig zijn. Hark de aarde even door en maak het egaal. Wil je een extra boost voor je zaadjes? Leg dan een laag van 10 cm moestuin grond bovenop je ondergrond neer. 


Stap 3: Voeding


Bemesting kan stimulerend werken, maar dan vooral bij bladgroenten. Let dus even goed op welke gewassen je plant op de bemeste plekken. In het geval van tomaten en wortel wil je namelijk wel dat de extra voeding gaat naar de groenten zelf en niet naar het blad (waar je niets mee doet). Bemest trouwens het liefst organisch, de andere soorten zijn te zwaar voor kleine plantjes en zaden. 

Stap 4: Kiezen voor gemak


Ben je een 'groente' met een moestuin, maak het jezelf dan vooral gemakkelijk. Er zijn namelijk genoeg groenten en kruiden die je met gemak kunt kweken. Als je ze water geeft dan is dat al voldoende om ze te laten groeien. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld courgette, snijbiet, wortel, radijs, spinazie of sla.

 

Stap 5: Timing!

Kijk altijd eerst naar het weer voordat je begint met zaaien. Je kunt pas buiten zaaien als er geen vorst meer komt. Ben je hier niet zeker van? Dan is het verstandig om voor te zaaien binnen in een kas of natuurlijk achter het raam, veilig op het raamkozijn.

Stap 6: Zaaien

Als je al eens bloembollen geplant hebt, dan is zaaien niet veel anders. Plant de zaadjes bijvoorbeeld nooit dieper dan de hoogte van het zaadje. Dat is dus eigenlijk helemaal niet zo diep! Hoe dieper je de zaadjes plant, hoe groter de kans dat ze gaan rotten. Dat zou zonde zijn!

 

Stap 7: Groeperen

Heb je er al aan gedacht om gelijke soorten gewassen bij elkaar te planten in een vak? Dit werkt erg overzichtelijk! Denk bijvoorbeeld eens aan een vak met verschillende soorten kool, de bladgroenten bij elkaar, wortels en knollen samen te planten, de peulvruchten bij elkaar te sorteren én natuurlijk het fruit bij elkaar te plaatsen!

De voordelen van moestuinieren


1. Moestuinieren geeft zelfvertrouwen

Wij mensen worden blij van zorgen, ontwikkeling en groei. Het geeft ons een goed gevoel, kijk maar naar het plezier dat wij hebben aan opgroeiende kinderen, de zorg voor een huisdier en bijvoorbeeld een plant die nieuwe bladeren krijgt, doordat jij er extra goed voor gezorgd hebt! Door in de tuin te werken en in het speciaal aan en moestuin, komen we weer dichter bij de natuur. Dat geeft ons rust en laat ons zien dat er vanuit een klein zaadje iets prachtigs kan groeien. Dat komt door jouw aandacht en hierdoor stijgt je zelfvertrouwen!


2. Goed voor je hart

Wist je dat werken in de moestuin goed is voor je hart? Je verbrand calorieën doordat je rustig fysiek bezig bent. Na 20 minuten gaat het lichaam ook vetten verbranden, wat dus een mooie bijkomstigheid is. Ook is tuinieren stress verlagend en heeft het een ontspannende werking. Dit is natuurlijk allemaal erg goed voor je hart. En dan hebben we het nog niet gehad over de onbespoten groenten, fruit en kruiden die je binnenkrijgt uit eigen tuin...


3. Weg met stress

We noemden het net al even, tuinieren werkt stress verlagend. Je cortisol spiegel is aanzienlijk lager na een half uur tuinieren dan ervoor en cortisol is het stresshormoon en daar wil je geen vrienden mee worden. Teveel stress kan namelijk zorgen voor overgewicht en chronische ontstekingen.


4. Een goede nachtrust

Tuinieren maakt je rozig, dus na een dag in de tuin is dat een goed moment om lekker vroeg in bed te duiken en wat bij te slapen. Een slaaptekort kan allerlei gezondheidskwaaltjes opleveren, dus lekker veel tuinieren en vroeg naar bed om dit te voorkomen.

5. Sterke handen

Grijpen, wieden, planten, oogsten, graven, scheppen en woelen... Tuinieren doe je lekker met je handen. Het lijkt wel een workout voor je handen, waardoor ze sterker worden en de kans op botbreuken verminderd. 

6. Moestuinieren is voordelig

Het kost je moeite, tijd en aandacht, maar een zak zaadjes is een stuk voordeliger dan een tas vol met groenten en fruit. Door zelf te gaan verbouwen zul je dus ook gaan besparen op kosten. Met de groenten en fruit wat je overhoud, kun je natuurlijk ook gaan invriezen, olie, zuur en sambal maken in weckpotten en kruiden uitdrogen, om zo ook na de periode van oogsten uit eigen tuin te kunnen eten. 

7. Milieubewust

Door zelf te verbouwen worden er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, is er voor je eigen verbouwde gewassen geen transport nodig én creëer je met jouw groene bijdrage extra zuurstof. Ook draag je bij aan een groenere wereld en is het goed voor de biodiversiteit in jouw omgeving. Wist je trouwens dat je jouw keukenafval kunt gebruiken als bemesting? Dat scheelt ook weer in je afvalverbruik! 

8. Je draagt bij aan een beter klimaat

De huidige landbouwtechnieken schaden het milieu. En omdat we nu eenmaal met 9 miljard mensen op deze aardbol leven, kunnen we niet zonder deze landbouwtechnieken. Met moestuinen kunnen al die miljarden monden niet gevoed worden. Maar je kunt wel een aandeel hebben in een beter klimaat. Je hebt vast wel wat energiezuinige lampen gekocht en wellicht rijd je ook in een energie-efficiëntere auto. Een moestuinbak staat sowieso vol met plantjes en al die plantjes genereren zuurstof. Daarnaast kun je je keukenafval gebruiken als bemesting.

9. Vieze handen

Lekker met je handen in de aarde is dus niet alleen goed tegen stress en goed voor de lichaamsbeweging, maar ook nog eens goed voor je weerstand! In de aarde leven veel goede bacteriën, die je immuunsysteem een boost geven, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen en slechte bacteriën. Win-win!

Moestuin tips

  • Kies een zonnige plek uit in uw tuin
  • Heeft u de plantjes eerst binnen gekweekt laat ze dan afharden en wennen aan de koelere buitenlucht
  • Zaai de groenten in rijen, kies voor een dag met weinig wind
  • Vergeet niet labels bij het zaaigoed te zetten zodat u precies weet wat waar staat
  • Houd vogels op afstand met netten of stukjes aluminiumfolie aan touwtjes of stokken
  • Blijf continue uitdunnen en wieden
  • Bedek jonge planten met vliesdoek bij kans op nachtvorst
  • Houd de slakken in de gaten 

Combinatieteelt: goede buren

Sommige gewassen genieten van elkaars gezelschap. Anderen zijn niet van die goede vrienden... Daarom is het slim om bij het inplannen van je gewassen te kijken naar de soorten die je wilt planten en welke graag naast elkaar willen staan. Ze kunnen elkaar versterken in de groei door het afschrikken van insecten door hun geur of houvast bieden voor gewassen die graag de hoogte ingaan. We zetten de goede buren graag voor je op een rij. 
 

Goede buren

Hoofdbewoner Leuke buren

Aardappel

Bonen, dille, erwten, karwij, knoflook, kool, mais, pepermunt,
spinazie, spruiten, suikermais

Andijvie

Kool, knolvenkel, prei, tomaat

Bieten

Dille, karwij, knoflook, komkommer, koolrabi, kool, koriander,
uien

Bloemkool

Bonen, dille, oregano, selderij

Courgette

Mais, sla, stokbonen, uien

Erwten

Bieten, bonen, courgette, dille, komkommer, kropsla, radijs,
wortel

Prei

Kool, kropsla, schorseneren, selderie, uien, wortels

Radijs

Bonen, erwten, kropsla, snijbiet, spinazie, tomaat

Spinazie

Aardappel, aardbeien, radijs, bieten, rammenas,
stokbonen, tomaat

Witlof

Bieten, kropsla, stokbonen, tomaat, wortel

Wortel

Bieslook, dille, erwten, knoflook, pluksla, prei, radijs,
rammenas, rozemarijn, salie, snijbiet,  ui, witlof

Zaden kopen voor de Moestuin

Wij bieden een ruim assortiment aan moestuin zaden aan, denk aan groentezaden, kruidenzaden en fruitzaden. Daarnaast hebben wij regelmatig kruidenplantjes klaar staan. Het is leuk om te zien hoe de eigen zaden uitgroeien tot mooie groenten, fruit en kruiden plantjes. Vervolgens is het oogsten van de eigen gekweekte producten. De groenten, kruiden en fruit kunt u dan in uw eigen gerechten verwerken. Verser kan het niet worden. Geen tuin? Het is ook mogelijk om op het balkon in een moestuinbak eigen zaden op te kweken.

Kom naar tuincentrum Nieuw Hanenburg in Den Haag voor alles wat u nodig heeft voor uw eigen moestuin. Heeft u een kweektafel of kweekbak nodig, zaden van een bepaald gewas of de juiste grond? Ons vakkundige personeel helpt en adviseert u graag verder!

Je vindt ons hier: