Laatbloeiers voor een kleurrijke nazomer

Laatbloeiers voor een kleurrijke nazomer

De zomer is niet het enige kleurrijke seizoen in de tuin. Er zijn immers tal van planten die hun hoogtepunt nog moeten bereiken aan het einde van de zomer! Door een aantal van deze laatbloeiende planten in de border of bloempot te laten stralen, haal je het beste uit de gehele zomer én de nazomer. Ook zorgen deze planten voor een kleurrijke overgang naar het najaar. Maak kennis met onze top 3 laatbloeiers!

Waarom laatbloeiende tuinplanten planten?

Vaak kunnen tuinen er in de late zomermaanden een beetje leeg en suf uitzien. Wanneer de kleurexplosie van de late lente en vroege zomer zijn hoogtepunt heeft gehad, is de tuin vaak uitgebloeid en een stuk saaier. Je verheugt je misschien al op het moment waarop je je groene vingers weer flink aan het werk kunt zetten met allerlei voorjaarsbloeiende bloembollen en najaarsplanten. De zomer is echter nog lang niet voorbij! Je hoeft dus ook zeker geen pauze van het tuinieren te nemen. Plant zomerbloeiers die tot aan (of zelfs tot diep in de) herfst een kleurrijke bloemenpracht beloven. Onder andere de volgende planten zijn ideale nazomer bloeiers:

  • Zilverkaars (Actaea)
  • Zonnehoed (Echinacea)
  • Zonnekruid (Helenium)

1. Zilverkaars (Actaea)

Met de zilverkaars (Actaea) voeg je een bijzondere bloem toe aan je tuin. De vaste plant is met zijn witte pluim een graag geziene gast in de nazomer- en herfsttuin. In de bloeiperiode september en oktober verrast hij je met een beeldschone bloem met sterke geur. Die geur is dan weer aantrekkelijk voor allerlei bijen en vlinders. Zet de wintergroene bloeier op een plek in de halfschaduw voor de beste groei en bloei. 

2. Zonnehoed (Echinacea)

De zonnehoed is een winterharde vaste plant met paars-roze, madeliefachtige bloemen die van juli tot aan oktober een opvallende verschijning zijn. De plant, ook wel bekend als Echinacea, staat graag in de zon, in een goed waterdoorlatende grond. De zonnehoed is niet alleen aantrekkelijk voor ons, maar ook voor vlinders en andere insecten. Wist je dat je de blaadjes kunt eten? Verwerk ze bijvoorbeeld eens in een salade!

Tip! De Actaea kan wel 2 meter hoog worden. Het is dus slim om de plant een plekje aan de achterkant van je border te geven, zodat andere najaarsbloeiers zich niet te hoeven verstoppen.

3. Zonnekruid (Helenium)

Voor levendige en warme kleuren moet je bij de Helenium zijn. Zonnekruid produceert immers jaar na jaar massa's madeliefachtige bloemen in rijke oranje, rode en gele tinten. Van augustus tot oktober kan je van deze zonaanbidder genieten. Ook Helenium trekt vlinders en andere bestuivende insecten aan. Vogels genieten in de winter van de zaadknoppen. Goed voor de biodiversiteit!

Nazomerplanten kopen bij tuincentrum Nieuw Hanenburg

Wil jij een tuin die ook in de tweede helft van de zomer uit zijn voegen barst van de kleur en fleur? Ga dan snel aan de slag met bovenstaande of allerlei andere laatbloeiers. De medewerkers van tuincentrum Nieuw Hanenburg kunnen je vertellen welke andere planten jouw tuin in een nazomerparadijs kunnen veranderen. Voor vragen of advies ben je 6 dagen per week welkom bij ons tuincentrum in Den Haag!