Vergeet de vogels niet!

Vergeet de vogels niet!

Voor vogels die in Nederland overwinteren is de winter een moeilijke periode in het jaar. Voedsel is schaars doordat er weinig insecten rondvliegen, bessen niet in overvloed aan de struiken hangen en zaden moeilijk te vinden zijn door de regen en sneeuw. Bovendien zijn de dagen kort waardoor er minder tijd is voor vogels om voedsel te zoeken.

Wat kan je doen om vogels in de winter te helpen?

Voedsel

Veel vogels verliezen tijdens de wintermaanden meer lichaamsgewicht omdat er in de winter minder voedsel is. Extra voedsel is daarom voor veel vogels altijd welkom. Daarnaast trekt het veel vogels naar je tuin.  

Manieren om vogels te voorzien in extra voedsel is erg makkelijk. Denk hierbij aan:

  • vetbollen
  • vogel pindakaas
  • pinda’s

Tip: verschillende soorten vogels houden van verschillende soorten voedsel. Koolmezen zijn bijvoorbeeld dol op vetbollen, pinda’s en zonnepitten. Door verschillende soorten voedsel in de de tuin op te hangen komen verschillende soorten vogels op je tuin af. Vogel pindakaas is ook te verkrijgen in verschillende soorten waardoor je daarmee dus verschillende soorten vogels kan aantrekken.

Bescherming

Behalve voedsel heeft een vogel ook bescherming nodig. Dit kan doormiddel van een nestkast. In de winter maken vogels zoals Koolmees en Pimpelmees graag gebruik van nestkasten in de tuin.

Tip: houd met het ophangen rekening met de aanvliegroute. Zorg dat de nestkast met de opening naar zuid- zuidoosten hangt. Verder houden vogels van rust. Hang de nestkast dus in een rustig deel van de tuin en op een hoogte dat katten er niet makkelijk bij kunnen.

Badderen

Naast voedsel en bescherming hebben volgels ook drinkwater nodig. Niet alleen voor de dorst maar ook om zich af en toe eens lekker te badderen. Zorg er daarom ook voor dat vogels de mogelijkheid hier tot hebben in je tuin.

Geniet van je wintertuin.Vogel voedsel winter tuin

Voedsel en bescherming zijn twee manieren om makkelijk verschillende soorten vogels in je tuin te krijgen. Als je een grote afwisseling hebt aan voedsel zal je meerdere soorten vogels aantrekken wat natuurlijk een mooier beeld geeft van je tuin. Daarnaast zorgen verschillende nestkasten natuurlijk voor dat vogels langer in de tuin blijven. Bekijk hier nog meer tips.

Op 27 & 28 januari is het de Nationale Tuinvogeltelling. Benieuwd hoe de vogeltelling werkt? Bekijk het hier

Kom langs in ons tuincentrum voor een breed assortiment aan voedsel en nestkasten. Graag adviseren onze medewerkers u over de verschillende mogelijkheden.