Plant nu laatbloeiers (en voorjaarsbollen!)

Plant nu laatbloeiers (en voorjaarsbollen!)

Zoals we al eerder op deze site van ons tuincentrum in Den Haag lieten weten: in de herfst kun je nog van alles planten. Zoals struiken en (kleine) bomen. En het is hët seizoen om voorjaarsbollen te planten, zoals tulpen, narcissen, krokusjes en blauwe druifjes. Is de tuin of zijn de potten op het balkon of (dak)terras uitgebloeid? Er zijn genoeg mooie vaste planten die nog laat en lang bloeien. Daar doe je ook bijen en andere insecten plezier mee, omdat zij nog op zoek zijn naar voedsel. Veel van de herfstbloeiers kun je daarnaast gebruiken voor het samenstellen van je eigen herfstboeket. Bovendien zijn veel buitenplanten in ons tuincentrum nu zeer voordelig geprijsd, omdat we alweer ruimte maken voor de kerstafdeling van 2021.

9 mooie laatbloeiers

 1. Hemelsleutel (Sedum spectabile) is een sterke, vaste vetplant die van zon houdt en tegen droogte kan. Hij krijgt dieprode of lichtroze bloemschermen, zoals de bekende Sedum spectabile ‘Matrone’ of ‘Herbstfreude’. Sedum kan ook prima in een pot geplant worden en bijen en vlinders zijn er niet bij weg te slaan.
 2. De Japanse herfstanemoon krijgt lange, redelijk stevige stelen met elegante witte of roze bloemen en bloeit eindeloos lang, in zon en halfschaduw.
 3. Herfstasters zijn er in allerlei soorten en maten, hoog en laag, met witte, roze of lila bloemen. De meeste houden van zon, sommige ervan verdragen lichte schaduw. Met de kleine soorten kun je potten en bakken voor op de tuin- of balkontafel vullen, eventueel aangevuld met bloeiende heide.
 4. Zonnehoed (Rudbeckia) krijgt opvallende knalgele of oranje bloemen met een donker hart waar je direct van opvrolijkt. Deze vaste plant is zeer in trek bij bijen en vlinders. De bloemen ervan zijn ook leuk in een vaas. Zoals de naam al aangeeft wil de plant graag een zonnige plek.
 5. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) werd vroeger ingedeeld bij de Rudbeckia’s en lijkt daar dan ook enorm op. Verrassend genoeg bloeien de meeste Echinacea's niet rood, maar diep-, knal- of lichtroze. Er is ook een wit bloeiende variant. De Echinacea purpurea springt eruit met zijn hoogte van meer dan een meter en de bloemen met het donkere, oranjebruine hart. Lichte schaduw en droogte deren de rode zonnehoed niet en vlinders en bijen zijn er dol op. Snoei uitgebloeide bloemen weg voor een langere bloei, of knip er een paar af voor in een mooi herfstboeket.
 6. Zonnekruid (Helenium) heeft net als zonnehoed margrietachtige bloemen in een vlammend kleurenpalet, maar is herkenbaar aan het omhoog stekende bolvormige hart met naar achter of beneden hangende  bloemblaadjes. Ook een prima insectenlokker en een liefhebber van zon.
 7. Koninginnekruid of leverkruid (Eupatorium) is een hoge vaste plant die tot ver in oktober roze, wijnrode of witte bloemschermen heeft waar ook vlinders en bijen blij mee zijn. De plant doet het goed in zon of lichte schaduw en houdt van vochtige grond. Een aanrader voor achter in de border, want hij kan wel meer dan twee meter hoog worden.
 8. Chrysanten zijn er in allerlei soorten en maten, waaronder speciale potchrysanten die in heel veel verschillende kleuren bloeien en prachtig staan op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur. Chrysanten zijn ook dankbare, sterke snijbloemen die in een vaas lang meegaan.
 9. De scharnierbloem wordt zo'n 70 centimeter hoog en bloeit rijk met knalroze of witte bloemen. De plant dankt zijn naam aan een bijzondere eigenschap: de bloem kan rond zijn as draaien. Het is ook weer een prima snijbloem voor in een boeket. De plant houdt van zon en vochtige grond.

Extra fleurige herfsttips

 • Combineer deze laatbloeiers met wuivende siergrassen. Beide zorgen voor een interessant plaatje in de wintertuin, mits je ze pas in het volgende voorjaar weer terug knipt. Het is sowieso een goed idee de uitgebloeide bloemen in de winter aan de planten te laten zitten. Ze beschermen de plant en eventuele nieuwe bloemknoppen tegen vorst en bieden beschutting aan insecten en kleine dieren.
 • Vul potten en bakken met bloeiende violen, sierkolen, heide, astertjes of potchrysanten en met wintergroen, zoals mini-coniferen, klimop en het zilverstruikje.
 • Versier de tuin- of balkontafel met (sier)kalebassen en (sier)pompoenen.
 • Kies nu in ons tuincentrum in Den Haag een selectie voorjaarsbollen, voordat ze alweer zijn uitverkocht. Denk aan winterakonieten, blauwe druifjes, mini-irisjes, krokussen, hyacinten, tulpen en narcissen.

Houd onze site in de gaten voor meer tips en inspiratie voor een fleurig najaar en een dito voorjaar!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Voorjaarsbollen: laten verwilderen of in de lasagne

Eerder gaven we je op deze site van ons tuincentrum in Den Haag al een korte, handige opfriscursus over het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes. Nu het plantseizoen voor vroeg bloeiende bloembollen weer is aangebroken, belichten we dit keer de speciale verwilderingsbollen en de 'lasagne-methode' voor bollen in pot.

Makkelijk en wild: verwilderingsbollen

Verwilderingsbollen zijn bolletjes die je nooit uit de grond hoe...

Lees meer...
Bakken vol herfstkleur

Eerder tipten we op deze site van ons tuincentrum in Den Haag al mooie laatbloeiers, bestaande uit vaste planten waarvan de meeste het best in de volle grond in de tuin geplant kunnen worden. Voor degenen die geen tuin hebben, maar ook voor tuiniers die hun terras een flinke kleurinjectie in het najaar willen geven, zijn er ook veel kleinere laatbloeiers en opvallende bladplanten waar je de mooiste combinaties in bakken en potten mee kunt maken.

Nieuwe trend: Barakura

De...

Lees meer...
Struiken en kleine bomen die de herfst kleuren

Veel mensen denken dat je na de zomer niets meer kunt planten, maar niets is minder waar. Het najaar is juist een goede tijd om struiken en bomen te planten. En wat te denken van voorjaarsbollen? Die moet je juist in de herfst planten, zodat ze straks profiteren van de vorstperiode die ze nodig hebben om tot bloei te komen. De grond is in september en oktober nog warm en vochtig, zodat struiken, bomen, maar ook vaste planten snel zullen wortelen. Zijn er nog kale plekken in de tuin of staat d...

Lees meer...
Cactus: Woonplant van de Maand augustus 2020

Was de cactus eerder trendy in strakke geometrische plastic potten, daarna deed ze mee met de natuurlijke uitstraling en nu wordt de stekelplant helemaal hip in folklore stijl. Cactussen zijn van alle markten thuis én woonplanten van de maand. 

Het verhaal van de Cactus

Of het nu de trendy geometrische vormen zijn of de ongenaakbare uitstraling, de Cactus is een spannende woonplant die in een interieur groot effect heeft en vaak generaties lang met zijn eigen...

Lees meer...