Bloembollen lasagne maken

Bloembollen lasagne maken

Het is tijd voor een bloembollen lasagne! Tuinliefhebbers opgelet! Je kunt nog langer genieten van de allereerste bloemen in het voorjaar, hoe? Door een smaakvolle lasagne van bloembollen te maken. Hiervoor hoef je niet de keuken in; alles gebeurt in de tuin. Het recept is simpel: je plant verschillende laagjes bloembollen boven elkaar, net als bij het Italiaanse pastagerecht. Het gerecht heeft wel enige tijd nodig om op smaak te komen, dus begin al in het najaar. Je zult zien dat je in het voorjaar maandenlang van bloemenpracht kunt genieten als de bloembollen een voor een gaan bloeien. Dat het maar mag smaken!

Bloembollen lasagne maken

Het maken van bloemenlasagne niet moeilijk. De volgende ingrediënten zijn nodig: royale potten of een balkonbak, hydrokorrels, potgrond en bloembollen. Zorg voor gaatjes in de bodem van de pot of balkonbak zodat een teveel aan water kan weglopen. Leg een laagje hydrokorrels of potscherven op de bodem met daarbovenop een laag van 10 cm potgrond. Hierin wordt het eerste laagje bollen geplant. Ze mogen dicht bij elkaar staan voor een volle bloei. Bedek het eerste laagje met ongeveer 5 cm potgrond en plant daarin de volgende laag. Ook deze bollen mogen dicht bij elkaar staan, maar laat een paar millimeter vrij voor het jonge blad. Strooi potgrond over de tweede laag bollen en plant hierin de derde en laatste laag. Vul tot slot de pot aan met potgrond. Druk het wat aan en verwen de bollen met water. 

Lasagne-tip: Lasagnebeplanting kan ook in de volle grond; dat werkt net zo goed. 

Potje bonte bloembollen vrolijkheid

Omdat bloemen in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar zijn, kun je het zo vrolijk maken als je wilt. Een potje bonte vrolijkheid maak je met de volgende bloembollen:Bloembollen lasagne maken

  • Laag 1 - onderste laag: tulp (Tulipa) 'Brilliant Star', 'Flaming Club', 'Orange Favourite' en 'Purple Dream'
  • Laag 2 - middelste laag: hyacint (Hyacinthus) 'Pink Pearl', narcis (Narcissus) 'Dick Wilden', 'February Gold' en 'Tahiti'
  • Laag 3 - bovenste laag: anemoon (Anemone blanda) krokus (Crocus) 'Grand Maitre' en Species Mix.

Potje eigentijdse natuur

Bloembollenlasagne past prima in een luxueuze omgeving met kwalitatieve, natuurlijke materialen. Rauw beton en grof hout geven de bloeiende bloembollen een voetstuk om op te stralen. Een potje eigentijdse natuur maak je met de volgende bloembollen:

  • Laag 1 - onderste laag: tulp (Tulipa) 'Black Parrot', 'Flaming Evita', 'Havran', 'Queen of Night' en 'Snow Chrystal'
  • Laag 2 - middelste laag: hyacint (Hyacinthus) 'Carnegie',  'White Pearl', narcis (Narcissus) 'Actaea' en 'Recurvus'
  • Laag 3 - bovenste laag: anemoon (Anemone blanda) 'Blue Shades', anemoon (Anemone coronaria) 'Mount Everest', 'Bride'  dwergiris (Iris reticulata) 'Katharina Hodgkin', kievietsbloem (Fritillaria meleagris), krokus (Crocus) 'Ard Schenk' en sneeuwroem (Chionodoxa 'Alba')

Heeft u ingredienten nodig voor dit recept? Dan weet u ons tuincentrum Nieuw Hanenburg te Den Haag te vinden. Wij hopen dat jullie zullen genieten van een prachtige bloembollenlasagne!