Nationale Burendag 23 september!

Nationale Burendag 23 september!

Sinds 2006 organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds ieder jaar op de vierde zaterdag in september Nationale Burendag. Allerlei lokale activiteiten worden ondersteund om mensen samen te brengen en daarbij iets te doen voor elkaar en de buurt. Een geweldige aanleiding om bijvoorbeeld eens een plantenruilmarkt te organiseren. Of samen het groen in de straat aan te pakken!

Beste buren

Je kunt je natuurlijk het hele jaar door inzetten voor een betere, meer sociale en groene buurt. Maar wie zich tijdig, meestal zo’n zes weken van tevoren, aanmeldt met een initiatief dat op – of de dag vóór of na – Burendag plaatsvindt, kan daarvoor een geldbijdrage ontvangen. Die mogelijkheid is nu voorbij, maar je kunt op de site van Burendag Nederland kijken welke activiteiten er in jouw omgeving worden georganiseerd en daaraan meedoen. Of je komt zelf gewoon in actie om iets leuks te organiseren om de buurt op te fleuren. Op Burendag of welke andere dag dan ook.

6x organiseer een plantenmarkt

  • Vele handen maken licht werk. Schakel zo veel mogelijk enthousiaste en betrokken buurtgenoten in om een plantenmarkt te organiseren.
  • Kijk in ons tuincentrum in Den Haag naar voordelige aanbiedingen op het gebied van planten, voorjaarsbollen, potten, bakken en hangmanden. Daarnaast kun je iedereen vragen stekjes, zaden en overtollige, uitdijende planten uit eigen tuin mee te nemen. Je kunt de planten, zaden, stekken en bollen voor een zacht prijsje aanbieden en de inkomsten gebruiken voor een gezamenlijke aanschaf voor de straat, of je maakt er een ruilmarkt van.
  • Neus eens in je verzameling tuintijdschriften en tuinboeken. Met dubbele, oude exemplaren of exemplaren over onderwerpen waar je niet meer in geïnteresseerd bent kun je vast iemand anders blij maken.
  • Maak afspraken wie er voor de tafels of kraampjes en (klap)stoelen zorgt en wie zorgt voor een lekkere bak koffie of kop thee met wat lekkers erbij.
  • Zorg voor fleurige tafelkleden en voldoende draagtassen en zakken, zodat mensen hun nieuwe aanwinsten makkelijk kunnen meenemen. Denk ook aan parasols of zeilen waar mensen onder kunnen schuilen tegen een eventuele regenbui.
  • Een markt midden op straat of op een pleintje is erg leuk, maar daarvoor is doorgaans een vergunning van de gemeente nodig. Een andere optie is om de markt te houden bij iemand met een grote tuin.

Fleur zelf de buurt op!

Je kunt natuurlijk ook individueel iets ondernemen om je straat of buurt fleuriger te maken.

  • Vraag een vergunning aan voor een geveltuin. De meeste gemeenten staan daar welwillend tegenover en helpen je zelfs bij de aanleg van een geveltuin: ze halen gratis de tegels weg, leggen een rand aan en zorgen voor voldoende aarde. Voor de beplanting zorg je zelf.
  • Kijk of je nog planten over hebt of neem eens extra stekken die je onder de boom in je straat zou kunnen zetten. Of strooi eens wat zaden uit eigen tuin in de zogeheten boomspiegel. Af en toe onkruid verwijderen uit de boomspiegel kan ook geen kwaad.
  • Maak een mooie hanging basket of vul een bak met planten voor bij de voordeur.