Feestelijke kamerplanten voor de donkere wintermaanden

Feestelijke kamerplanten voor de donkere wintermaanden

Buiten is het donker, guur en koud. Helaas valt er niet zo veel in de tuin te doen. Natuurlijk is het nu wel heel leuk om die kale plek waar de kerstboom stond op te fleuren en de tuinvogels te voeren. Binnen maken we het zo gezellig en sfeervol mogelijk tijdens het begin van het nieuwe jaar en vaak doen we dat met een frisse nieuwe kamerplant of geurende kaarsen of nieuwe kussentjes voor op de bank. Welke kamerplanten zijn nu leuk om aan te schaffen? Bekijk hier onze top 3. 

1. Amaryllis (Hippeastrum)

Iedereen kent de amaryllis met de dikke, lange stelen die zulke grote rode, witte of wit-roze bloemen krijgt. Er zijn ook meerkleurige, kleinbloemige en dubbelbloemige amaryllissen. De grootste bollen hebben een doorsnede van meer dan 20 centimeter. Hoe groter de bol, hoe meer bloemstelen én bloemen. Een amaryllis bloeit relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan. Je verlengt de bloei door telkens de uitgebloeide knoppen te verwijderen. Wil je voorkomen dat de stengels van amaryllisen in een vaas knakken? Steek dan een op maat gesneden of geknipte (bamboe)stok in de holle steel voordat je ze in de vaas zet. Een amaryllisbol in pot of glas plaats je het best op een warme en lichte plek, zoals in de vensterbank.

2. Flamingoplant (Anthurium)

Ook deze mooie kamerplant valt eigenlijk op door zijn schutbladeren en niet door zijn bloemen. Met kerst zijn vooral de flamingoplanten met rode of witte hartvormige schutbladeren zeer gewild, maar ze zijn er ook met roze, paarse en groene 'bloemen'. Het donkergroene, glimmende blad is sowieso het hele jaar door mooi om te zien. Tip: wanneer de bladeren dof of stoffig ogen poets je ze een beetje op met een beetje melk op een keukenpapiertje. Dan glanzen ze weer als een kerstbal! Knip uitgebloeide bloemen en lelijk blad gewoon weg en geef ze een lichte plek, maar niet in het volle zonlicht. De Anthurium houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus zet hem ook niet te dicht bij de verwarming of open haard. Een sproeibeurt met de plantenspuit, zo een keer per week, wordt op prijs gesteld.

3. Kalanchoë

Dit is een sterke vetplant, die lang en in heel veel verschillende kleuren bloeit. Met enkele of gevulde bloemen. Met kerst is het leuk om wit en rood bloeiende kalanchoës bij elkaar in een pot te planten. De kalanchoë heeft, net zoals alle vetplanten, maar weinig water nodig, zeker in de winter. Een klein scheutje in de week is voldoende. Een warme, lichte plek is prima, dus je kunt hem ook in de vensterbank zetten.

Andere groene sfeermakers zijn onder andere de subtiel geurende eucalyptus, die je in een vaas mooi kunt combineren met amarylissen of de maretak. Kom voor deze en alle andere kamerplanten snel kijken in ons tuincentrum in Den Haag! Of neem alvast een kijkje op onze website voor de top 5 luchtzuiverende kamerplanten of de top 5 hangplanten