Tips voor een duurzame kerst

Tips voor een duurzame kerst

De kerst periode staat niet bekend als de meest duurzame periode. We kopen vaak meer en maken daarbij minder duurzame keuzes. Toch hoeft het niet lastig te zijn om de kerst te verduurzamen, dus we inspireren je graag met tips voor een duurzamere kerstperiode!

Duurzame opties voor kerstverlichting

Een van de eerste aspecten waar je op kunt verduurzamen in deze tijd, is natuurlijk de kerstverlichting. LED-verlichting is een goede optie omdat dit zowel een lager verbruik heeft, als een hoger aantal branduren. Dankzij het lage verbruik lopen de kosten voor het branden van LED-verlichting ook niet zo snel op. Als je een maand lang 8 uur per dag LED-verlichting brandt in de kerstboom, kost dit net zo veel als een kopje koffie.

Duurzame kerstdecoratie

Je kunt de sfeer in huis of in de tuin iedere kerst aanpassen zónder alles om te gooien. Voeg bijvoorbeeld een andere kleur toe aan je huidige collectie kerstballen, om wél te vernieuwen maar niet volledig alles nieuw te kopen. Of kies voor een paar mooie pronkstukken en maak overige decoratie zelf. Of maak je decoratie zelf, waardoor je kunt afwisselen. Een mooi kerststukje op tafel en een aantal grote takken met decoratie in een vaas, brengt ook al veel kerstsfeer in husi!

Welke kerstboom is duurzamer?

Als je kiest voor een echte kerstboom, dan is een boom met kluit de meest duurzame optie. Deze kun je namelijk na de kerst weer in de tuin of in het bos planten, zodat deze blijft leven én bijdraagt aan het omzetten van CO2 in zuurstof. Een kunstkerstboom is een duurzame optie wanneer je hier meerdere jaren mee doet. Als je dit jaar een kunstkerstboom kiest, dan is een toegankelijk model dat volgend jaar ook goed in jouw huis past daarom aan te raden. Daarnaast is de kwaliteit uiteraard heel belangrijk, zodat de boom daadwerkelijk jaren mee gaat en daardoor een duurzame investering is.