Tips & tricks voor het snoeien van de lavendel

Tips & tricks voor het snoeien van de lavendel

Snoeien is niet alleen iets voor bomen, struiken en heggen; snoeien is ook goed voor veel soorten vaste planten, waaronder lavendel. Het snoeien van lavendel lijkt misschien een beetje lastig, maar het is eigenlijk zo gepiept! Snoeien stimuleert nieuwe groei en houdt je planten gezond. Met deze blog bereiden we je vast voor op de eerst volgende snoeibeurt die er aan komt voor het najaar!

Wanneer lavendel snoeien?

Wil je mooie, volle, bossige lavendelplanten in de tuin of op het balkon? Dan is het verstandig om zeker in het eerste jaar direct juist te snoeien. Door op de juiste momenten in het jaar te snoeien, creëer je volle struiken en voorkom je kale plekken. Lavendelplanten snoei je op twee momenten in het jaar:

  • Rond de start van de lente: maart/april. Snoei de lavendel voordat het groeiseizoen begint. 
  • Rond de start van de herfst, in september. Knip de plant direct na de bloei weer in vorm. Ga niet te rigoureus te werk, dat bewaar je voor de voorjaarssnoei.

De basisregel voor het snoeien van lavendel luidt: snoei nooit tot in het kale, houtachtige deel. Zorg er altijd voor dat je nog een stukje groen ziet. 

Lavendel snoeien in het voorjaar?

De voorjaarssnoei noemen we ook wel de hoofdsnoei. In maart/april (houd er rekening mee dat het niet vriest) knip je ongeveer ⅓ weg, tot net boven het kale hout. Snoei de plant niet te ver terug, dan heb je namelijk kans dat de plant niet meer uitloopt. 

Lavendel snoeien in het najaar

De najaarssnoei noemen we ook wel bijknippen. Tijdens deze snoeibeurt knip je vooral uitgebloeide aren weg. Zo houd je de plant mooi in vorm en groeit deze later weer mooi en gezond verder. 

Welk gereedschap gebruik je?

Het gereedschap hangt af van het type lavendel dat je hebt. Er bestaan twee soorten snoeischaren, papegaaienbek of aambeeld. 

  • Voor het wegknippen van jong hout gebruik je een papegaaienbek. 
  • Als je oude takken wil snoeien, kies je beter voor een aambeeld schaar. 

Lavendelsoorten zoals de "Hidcote" of "Provence" lenen zich goed voor een snoeischaar met een papegaaienbek. Heb je een wilde lavendel die al wat ouder is, dan gebruik je een snoeimes met een aambeeld. Afhankelijk van de leeftijd van de lavendel gebruik je dus een papegaaienbek of een aambeeld snoeischaar. Gebruik altijd schone en scherpe snoeischaren. Met een scherpe snoeischaar maak je de schoonste ‘wond.’ Als je een snoeischaar gebruikt voor het snoeien van diverse soorten planten, zorg er dan voor dat je deze tussen de snoeibeurten door desinfecteert. Zo voorkom je het overbrengen van eventuele ziektes tussen diverse planten.

Aan de slag!

Het snoeien van de lavendel is niet moeilijk, maar wel belangrijk. Snoeien stimuleert namelijk nieuwe groei en houdt je planten gezond. Om het meeste uit de kleurrijke lavendelplanten te halen, moet je ervoor zorgen dat je ze op het juiste moment snoeit: in het voorjaar en in het najaar. Succes met de snoeiklus! Heb je nog vragen? Onze medewerkers in het tuincentrum staan altijd klaar om vragen te beantwoorden en advies te geven over het juiste tuingereedschap. Kom langs bij Tuincentrum Nieuw Hanenburg!