Nationale Tulpendag

Nationale Tulpendag

Wie in oktober, november vorig jaar bollen in de tuin of in potten op het balkon heeft geplant kijkt vast al reikhalzend uit naar de eerste groene puntjes die boven de grond uitkomen. Maar op zaterdag 21 januari 2017 wordt met Nationale Tulpendag alvast de aftrap voor het nieuwe seizoen van snijtulpen gevierd. Met een bosje tulpen haal je nu al het voorjaar in huis!

Tulpen uit Amsterdam

Vanaf de derde zaterdag in januari tot eind april (ongeveer 100 dagen lang) is de Hollandse tulp in het hele land volop verkrijgbaar in meer dan duizend verschillende soorten. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig. Op de Dam in Amsterdam leggen tulpenkwekers op 21 januari een gigantische pluktuin aan met zo’n 200.000 tulpen in verschillende kleuren. Het thema van de zesde editie van de Nationale Tulpendag is Dutch Design, dat ook tot uiting komt in het ontwerp van de pluktuin. Daarvan kan helaas maar kort worden genoten, want vanaf 13.00 uur mag iedereen hier gratis een bosje tulpen komen plukken en doorgaans is de bloemenzee dan tegen 16.30 uur compleet verdwenen.

Tulpentips

Op vaas bloeien tulpen relatief kort, meestal hooguit een week, maar omdat ze tussen 21 januari en eind april zo overvloedig voorradig zijn, kosten ze deze periode niet zo veel. Bovendien zijn ze ontzettend decoratief en fleuren ze de sombere wintermaanden enorm op. Zo zorg je ervoor dat je tulpen zo lang mogelijk meegaan:

  • Rol de tulpen, voordat je ze op hun definitieve plek zet, eerst in een krant en laat ze op een koele plek minstens een uur in schoon water met snijbloemenvoedsel staan.
  • Snij met een schoon en scherp mes het witte uiteinde van de steel schuin af en schik de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel.
  • Tulpen groeien altijd door in een vaas; houd daar rekening mee bij de keuze van de vaas en de manier waarop je ze schikt of ze combineert met andere snijbloemen.
  • Narcissen en tulpen gaan niet samen in een vaas, omdat narcissen een stof afscheiden die de houdbaarheid van de tulpen nadelig beïnvloedt.
  • Zet de tulpen niet in de volle zon, niet naast of boven de verwarming of bij een schaal met fruit en op een tochtvrije plek. Zet ze indien mogelijk ’s avonds op een koelere plek. Als ze in de warme woonkamer blijven staan, raken ze eerder uitgebloeid.


Afgelopen najaar vergeten tulpenbollen te planten? Helaas, een vergeten zakje tulpen- of andere voorjaarsbollen dat je nu nog in de garage of schuur vindt kun je niet bewaren tot de volgende herfst. Voorjaarsbloeiende bloembollen moeten na aankoop vóór de eerstvolgende winter worden geplant, omdat ze jaarlijks een ontwikkeling door moeten maken die niet onderbroken mag worden.