Landelijke Appelplukdag 2016

Landelijke Appelplukdag 2016

Op zaterdag 24 september is het landelijke Appelplukdag. Tientallen fruitteeltbedrijven in Nederland stellen die dag hun boomgaard open voor het publiek, dat er naar hartenlust mag plukken en proeven. Ook worden er leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd. De Appelplukdag wordt georganiseerd door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Veel van de deelnemende bedrijven hebben een eigen winkel met pure en ambachtelijke producten, waar je je slag kunt slaan. Vaak kun je in de omgeving ook mooi wandelen en fietsen, dus maak er een leuk, lekker en leerzaam dagje uit van.

Appels in overvloed

Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels. Er zijn veel telers in de Betuwe (Gelderland), maar bijvoorbeeld ook in Utrecht, Noord-Holland, Flevoland en Zeeland. Elk jaar produceert Nederland maar liefst 365 miljoen kilo appels, waarvan de helft wordt geëxporteerd en een kwart wordt verwerkt in appelmoes. Een Nederlander eet gemiddeld per jaar 10,7 kilo appel. Elstar en Jonagold zijn de populairste rassen. Het fruit bevat weinig calorieën en een kleine hoeveelheid vitamine C, maar wel veel voedingsvezels en kalium.

Appels waarbij rekening gehouden is met verantwoorde productie zijn te herkennen aan de keurmerken Milieukeur, Biologisch en Nature & More. Biologische appelgaarden zijn vaak nog de enige hoogstamgaarden in Nederland. Hier groeien oude rassen zoals de sterappel, notarisappel of Zoete Ermgaard. De hoogstamgaarden zijn vaak een aantrekkelijke omgeving voor planten en dieren. De meeste commerciële boomgaarden zijn echter laagstamgaarden. Deze leveren meer op en zijn makkelijker te verzorgen – en om van te plukken.

Op landelijkeappelplukdag.nl staat een overzicht van de deelnemende bedrijven met een link naar hun eigen website en/of facebookpagina voor meer informatie over de activiteiten op hun Appelplukdag.