Amaryllis: winterbol nummer 1!

Amaryllis: winterbol nummer 1!

Herfst. Het voorjaar en vrolijk bloeiende bollen lijken nu ver weg. Niets is minder waar. Er zijn voor binnenshuis al hyacinten in pot of glas verkrijgbaar, binnenkort gevolgd door de Paperwhite trosnarcisjes. En we kunnen de huiskamer nu ook al opfleuren met dé winterbloembol nummer 1: de amaryllis!

Een wonder van een bol
De amaryllis (Hippeastrum) is ontzettend makkelijk in bloei te krijgen en vraagt nauwelijks onderhoud. De grootbloemige amaryllissen met rode of witte bloemen zijn het meest bekend, maar er zijn ook meerkleurige, kleinbloemige en dubbelbloemige amaryllissen. De bollen kunnen wel een doorsnede van meer dan 20 centimeter hebben. Hoe groter de bol, hoe meer kans op meer bloemstelen en dus op meer bloemen. Ze bloeien relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan. Koop bij voorkeur bollen met lange, vleesachtige wortels.

In glas, pot of waxlaag
Net als voor hyacinten, bestaan er voor amaryllissen speciale glazen. Zorg ervoor dat het water net onder de bol blijft. Plant u de bol in een pot, zorg er dan voor dat de helft van de bol boven de potgrond uitsteekt en rondom de ruimte heeft. Geef in het begin matig water. Als de bloemstelen gaan groeien kunt u de bol in pot wat vaker water geven. Tegenwoordig zijn er zelfs amaryllisbollen met een speciale, vrolijk gekleurde of kerstig glimmende waxlaag verkrijgbaar. Die kunt u zo neerzetten; u hoeft er niets meer aan te doen, zelfs geen water geven. De bollen zullen binnen zes tot tien weken bloeien.

Overhouden
U kunt proberen de bol na de bloei over te houden voor een nieuwe bloei volgend najaar/winter. Snijd dan na de bloei de stengel(s) af en laat het blad zitten. Geef nog af en toe water. Zet de bol in pot in het voorjaar weg op een niet al te lichte en warme plek en geef slechts af en toe water, of zet hem medio mei in de tuin. Stop in augustus met water geven en zet de bol op een koele, donkere plaats. Verwijder in november de oude bladeren en verdroogde wortels en zet de bol weer op een warme, lichte plek binnenshuis en begin weer met water geven. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kerstboom kiezen

Grote bomen, kleine bomen, bomen voor binnen, bomen voor buiten. Er zijn trendy kerstbomen van metaal of houten planken en heel veel niet van een echte te onderscheiden kunstbomen.

Lees meer...
15 tuintips voor december

Buiten is het donker en kaal. We zijn druk met voorbereidingen voor de feestdagen en maken het binnen graag zo gezellig mogelijk.

Lees meer...
5 tips om je tuinplanten tegen vorst te beschermen

Het is lang geleden dat we een Elfstedentochtwinter hadden, maar je weet het maar nooit met Koning Winter. Het is altijd weer spannend hoeveel sneeuw, ijs en kou hij brengt.

Lees meer...
Kerstster: Woonplant van de maand december

Wat aan de kerstster het eerste opvalt, zijn de prachtig gekleurde bladeren. Die worden vaak aangezien voor de bloemen, maar staan als schutbladeren in een stervorm om de daadwerkelijke bloemen, die klein en geel in het hartje staan.

Lees meer...